Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, cu anumite exceptii, pe care nu le vom detalia aici. Ele se regasesc la art.456 din Codul fiscal.
Prevederile si modul de calcul difera pentru persoane fizice vs persoane juridice.
In cele ce urmeaza prezentam principalele aspecte fiscale pentru persoanele fizice.
a) cladiri rezidentiale
Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.
Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/m2.
b) cladiri nerezidentiale
Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi:
a)valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În situația depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referință, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor;
Cu alte cuvinte rapoartele de evaluare trebuie depuse pana la 31 martie 2022.
b) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. În situația în care nu este precizată valoarea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;
În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor de mai sus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile .
Cu alte cuvinte, daca ultima evaluare a avut loc in 2016, in 2022 trebuie realizat un nou raport, in caz contrar, impozitul poate creste de la 0,2% la 2%, deci de aproape 10 ori.
c) destinație mixtă
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea:
a) impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial ;
b) impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere, fara a mai fi necesar raport de evaluare.
În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform prevederilor pentru clădirile rezidențiale.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0.3% asupra valorii impozabile determinate la potrivit regulilor pentru cladiri rezidențiale.
Vreau sa platesc sumele datorate on-line de alta persoana!!Cum procedez??n